GIG ekonomia jako nowy model świadczenia pracy w świetle zastosowanych narzędzi ICT - Nowacka, Anna (GIG Economics as a New Model of Work Provision in the Light of ICT Tools Used, 2023)
W rozdziale przedstawiono zakres problematyki związanej z coraz bardziej powszechną GIG ekonomią jako nowym modelem świadczenia pracy opierającym się na wykonywaniu konkretnych zleceń dla pracodawców. To model pracy bazujący na wykonywaniu projektów u więcej niż jednego pracodawcy. Osoby, które wykonują powierzone im zadania w GIG ekonomii, nazwane są GIGerami. Ważnym aspektem jest wykorzystywanie narzędzi ICT do wykonywania projektów w otoczeniu BANI. Otoczenie BANI to termin określający nową rzeczywistość, w której należy w pełni zaakceptować chaos, a także pozwalający na zaakceptowanie negatywnych konsekwencji, jakie może ponieść przedsiębiorstwo. Celem badawczym rozdziału jest rozpoznanie wiedzy respondentów na temat GIG ekonomii oraz otoczenia BANI w świetle wykorzystywanych narzędzi informacyjno-komunikacyjnych, które niezbędne są do prawidłowego i efektywnego wykonywania pracy. W celu rozwiązania problemu badawczego przeprowadzono badania ilościowe na losowej próbie respondentów. Badanie wykazało, że nowe kierunki rozwoju pojawiające się na rynku nie są znane badanym. Pokolenia, które znają trendy, to milenialsi oraz pojawiające się na rynku pracy pokolenie Z.
Nowacka, A. (2023). GIG ekonomia jako nowy model świadczenia pracy w świetle zastosowanych narzędzi ICT. W: H. Dudycz, M. Hernes, M. Pondel, A. Rot (red.), Informatyka w zarządzaniu (s. 200-213). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: BANI; GIG ekonomia; GIGer; ICT; VUCA; GIG economy