Model systemu Business Intelligence do analizy danych i podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie - Matouk, Kamal; Orzechowski, Władysław (Business Intelligence System Model for Data Analysis and Corporate Decision-Making, 2023)
Artykuł ma na celu zbadanie znaczenia systemu Business Intelligence w branży sprzedaży detalicznej, przeprowadzenie analizy systemowej i wymagań biznesowych na podstawie studium przypadku oraz opracowanie projektu hurtowni danych i modelu systemu Business Intelligence wspomagającej obsługę stacji paliw. Temat został wybrany ze względu na aktualność danego zagadnienia i rosnące zapotrzebowanie na utworzenie w przedsiębiorstwach infrastruktury informatycznej, która umożliwia zbieranie i analizę dużych ilości danych oraz wspomaga proces podejmowania decyzji menedżerskich.
Matouk, K. i Orzechowski, W. (2023). Model systemu Business Inteligence do analizy danych i podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie. W: H. Dudycz, M. Hernes, M. Pondel, A. Rot (red.), Informatyka w zarządzaniu (s. 162-185). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: hurtownia danych; business intelligence; modelowanie danych; ETL; data warehouse; data modeling