ICT w planowaniu i realizacji podróży – systematyka narzędzi i przegląd funkcjonalności - Krok, Ewa (ICT in Travelling – Systematics of Tools and Functional Review, 2023)
W artykule dokonano przeglądu dotychczasowych badań w obszarze wykorzystania narzędzi ICT w turystyce. Następnie zidentyfikowano zakres funkcjonalny i możliwości wsparcia turystów na poszczególnych etapach związanych z podróżą. Na tej podstawie zaproponowano systematykę narzędzi ICT wraz z podaniem przykładów konkretnych portali i aplikacji. Klasyfikacja ta jest propozycją autorską. W końcowej części artykułu zestawiono korzyści i niedogodności związane z użytkowaniem narzędzi cyfrowych. Interaktywność oraz rosnąca użyteczność aplikacji umożlwiające zaspokajanie coraz to nowych i szerszych potrzeb turystów pozwalają wnioskować, że technologie ICT będą głównym trendem kształtującym tę gałąź gospodarki.
Krok, E. (2023). ICT w planowaniu i realizacji podróży – systematyka narzędzi i przegląd funkcjonalności. W: H. Dudycz, M. Hernes, M. Pondel, A. Rot (red.), Informatyka w zarządzaniu (s. 134-147). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: e-turystyka; narzędzia ICT; aplikacje mobilne; portale turystyczne; e-tourism; ICT tools; mobile applications; travel portals