Strategia innowacyjna tworzenia Przedsiębiorstwa 4.0 jako elementu transformacji cyfrowej – studium przypadku Orange - Kisielnicki, Jerzy; Misiak, Anna Maria (Innovation Strategy: Creating an Industry 4.0 as Part of Digital Transformation – Case Study in Orange, 2023)
Celem artykułu jest uzasadnienie tezy, iż obecny rozwój współczesnej technologii cyfrowej w postaci digitalizacji zarządzania może zapewnić na wszystkich szczeblach zarządzania realizację strategii innowacyjnej. Współczesna infrastruktura zarządzania poprzez zastosowanie narzędzi Przedsiębiorstwa 4.0 może pozwolić na realizację strategii proinnowacyjnej. W tym celu skoncentrowano się na problemach badawczych związanych z: 1) uzasadnieniem, iż obecne trendy rozwojowe transformacji cyfrowej są niezbędne do poprawy pozycji Polski na mapie innowacyjnych państw, 2) analizą tworzonych Przedsiębiorstw 4.0 i określenia ich roli w budowie innowacyjnej gospodarki państwa, a także 3) przedstawieniem strategii rozwoju przedsiębiorstwa Orange, jako wzorcowej organizacji poddanej transformacji w kierunku digitalizacji zarządzania, aby dzięki niej stać się przedsiębiorstwem innowacyjnym. Artykuł zakończony jest konkluzją, iż nowoczesna technologia cyfrowa jest koniecznym elementem realizacji współczesnej strategii innowacyjnej.
Kisielnicki, J. i Misiak, A. M. (2023). Strategia innowacyjna tworzenia Przedsiębiorstwa 4.0 jako elementu transformacji cyfrowej – studium przypadku Orange. W: H. Dudycz, M. Hernes, M. Pondel, A. Rot (red.), Informatyka w zarządzaniu (s. 113-133). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: przedsiębiorstwo 4.0; sztuczna inteligencja; ERP; chmura obliczeniowa; transformacja; Industry 4.0; artificial intelligence; cloud; transformation