Klient w modelach oceny opiniodawczej - Zymonik, Janusz (Customer in evaluative assessment models, 2011)
W opracowaniu scharakteryzowano dwa rodzaje oceny: ocenę zgodności i ocenę opiniodawczą. Dokonano systematyki oceny opiniodawczej oraz wyspecyfikowano najważniejsze jej modele, które pod postacią różnych konkursów i programów promocyjnych stosowane były w Polsce w ciągu ostatniego dwudziestolecia. Omówiono bardziej szczegółowo 7 przykładowych modeli oceny opiniodawczej wyrobów i systemów zarządzania. Zidentyfikowano różnice, jakie występują w regulaminach tych modeli odnośnie do podejścia do klienta i sposobu zbierania opinii klienta na temat obiektu będącego przedmiotem oceny.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 151, s. 755-767
Keywords: ocena; jakość; model