Zarządzanie relacjami z klientami jako czynnik przewagi konkurencyjnej w energetyce - Wójcik, Grażyna Paulina (Management of relationships with customers asa factor in competitive superiority of the energetic, 2011)
Postępująca liberalizacja i globalizacja gospodarki (prowadząca do wzrostu podaży i znoszenia barier ograniczających działalność konkurencji) wzmaga znaczenie umiejętności wykrywania zmian w potrzebach klienta i szybkiego na nie reagowania. Zmiany te powinny skłaniać organizacje do poszukiwania własnego kształtu zarządzania relacjami z klientami. Zorganizowanie odpowiednich przepływów informacji, a przede wszystkim uświadomienie sobie wagi znaczenia faktu posiadania takiej wiedzy, jest jednym z ważniejszych wyzwań, jakie stoją przed firmami działającymi w gospodarce rynkowej. Wiedza ta pozwala organizacji na zwiększenie swojej zdolności adaptacyjnej, optymalne wykorzystanie budżetów marketingowych, a w konsekwencji – wzrost przychodów. W dobie hiperkonkurencji szczególnego znaczenia nabiera umiejętność nawiązywania i utrzymywania pozytywnych i długoterminowych relacji z klientami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 151, s. 725-740
Keywords: relacje z klientem; przewaga konkurencyjna; grupa RWE