Jakość życia mieszkańców jako kryterium budowy modelu referencyjnego logistyki miejskiej - Witkowski, Jarosław; Kiba-Janiak, Maja (Quality of life as a criterion for constructing a reference model of city logistics, 2011)
W artykule wskazano na potrzebę wypełnienia luki poznawczej wynikającej z braku kompleksowych badań empirycznych na temat związków między sprawnym i efektywnym systemem logistyki miejskiej a jakością życia mieszkańców. Dogłębne poznanie tych relacji może stać się punktem wyjścia do budowy modelu referencyjnego logistyki miejskiej, który podobnie jak modele referencyjne łańcuchów dostaw SCOR i GSCF będzie przydatnym narzędziem analizy, oceny i projektowania przepływów i ładunków w miastach. Autorzy wskazali na różnice w postrzeganiu kategorii jakości życia, wyjaśnili pojęcie i cele systemów logistycznych miast oraz opisali etapy dochodzenia do modelu referencyjnego logistyki miejskiej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 151, s. 713-724
Keywords: jakość życia; logistyka miejska; model referencyjny logistyki miejskiej