Orientacja na klienta i dobre praktyki w kształtowaniu relacji na rynku pracy - Taraszkiewicz, Tomasz; Kuczyński, Dariusz (Customer orientation and good practice in shaping relations upon labour market, 2011)
Osoby bezrobotne i poszukujące zatrudnienia stanowią bardzo wymagającą grupę klientów. Ich struktura charakteryzuje się wysoką dynamiką zmian, podyktowanych z jednej strony uwarunkowaniami transformacji ustrojowej, z drugiej – bieżącą sytuacją na rynku pracy i implikacjami światowego kryzysu finansowego 2007-2009. Za sprawą postępu cywilizacyjnego gusta i preferencje ewoluują, a oczekiwania wzrastają. Niewątpliwie wiele cennych inicjatyw podejmowanych jest w Powiatowym Urzędzie Pracy w Gdańsku. Realizowane są innowacyjne projekty, uruchamiane są nowatorskie przedsięwzięcia. W codzienne funkcjonowanie urzędu wpisana jest idea orientacji na klienta. Przemyślane rozwiązania stosowane w kształtowaniu relacji na rynku pracy z czasem zyskują miano dobrych praktyk, stanowiąc przykład do naśladowania dla innych urzędów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 151, s. 655-666
Keywords: dobre praktyki; orientacja na klienta; rynek pracy