Postrzeganie klienta w edukacji a koncepcja nowego zarządzania publicznego – część 2: Obraz wyłaniający się z dostępnej nauczycielom literatury naukowej - Sujak-Cyrul, Barbara; Dudziak-Kamieniarz, Sylwia (Perception of a customer in education and the concept of New Public Management – part II: Picture arising from academic literature available to teachers, 2011)
Artykuł stanowi część drugą szerszego opracowania, odniesionego do polskich realiów czasu zmian i transformacji, dotyczącego postrzegania klienta w edukacji w relacji do koncepcji nowego zarządzania publicznego. Badania transdyscyplinarne zostały przeprowadzone przy użyciu metody analizy treści. Przedstawiono kryteria doboru literatury naukowej do badań. Zaprezentowano poziomy i szczegółowe wyniki przeprowadzonej analizy w poszukiwaniu głównych kontekstów tego postrzegania. Po raz pierwszy sformułowano diagnozę stanu postrzegania klienta w edukacji, wyłaniającego się z literatury naukowej potencjalnie dostępnej nauczycielom w Polsce. Wyciągnięto wnioski dla dalszych badań szczegółowych nad postrzeganiem klienta w edukacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 151, s. 618-642
Keywords: klient; konsument; zarządzanie; edukacja; nauczyciel; badania transdyscyplinarne