Postrzeganie klienta w edukacji a koncepcja nowego zarządzania publicznego – część 1: Tło ekonomiczne, pedagogiczne i prawne - Sujak-Cyrul, Barbara; Dudziak-Kamieniarz, Sylwia (Perception of a customer in education and the concept of New Public Management – part I: Economic, pedagogical and legal background, 2011)
Artykuł stanowi I część szerszego opracowania, odniesionego do polskich realiów czasu zmian i transformacji, dotyczącego postrzegania klienta w edukacji w relacji do koncepcji nowego zarządzania publicznego (NPM). Przedstawiono całość programu badań. Skonfrontowano różne znaczenia terminów „klient” i „konsument”. Odwołano się zarówno do pedagogicznego rozumienia edukacji, jak i jej ekonomicznego znaczenia w kontekście globalizacji i dynamiki ruchów pracowniczych. Nakreślono miejsce edukacji w sektorze publicznym w Polsce, uwzględniając punkty widzenia ekonomistów i pedagogów. Zreferowano podstawowe założenia koncepcji NPM, w tym orientację na klienta. Zanalizowano i przedstawiono przykłady rozwiązań w polskim prawie oświatowym jako zgodne z koncepcją NPM. Sformułowano wnioski dla dalszych badań szczegółowych nad postrzeganiem klienta w edukacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 151, s. 594-617
Keywords: zarządzanie; klient; sektor publiczny; edukacja; prawo oświatowe; badania transdyscyplinarne