Wykorzystanie metod badań satysfakcji klientów banku - Studzińska, Elżbieta Aleksandra (Using the research methods of the bank clients’ satisfaction, 2011)
W artykule przedstawiono problematykę dotyczącą najważniejszych metod badania satysfakcji klientów banku. Omówiono samą satysfakcję i jej pomiar. Wskazano, że satysfakcja klientów banku jest jednym z ważnych determinantów kształtujących lojalność klientów banku. Klient jest źródłem wiedzy o produkcie i jakości świadczonych usług. Pokazano przemiany, które dokonały się w funkcjonowaniu banków, zmieniły dotychczasowe relacje klient–bank. Klient ma możliwość korzystania z ofert różnych banków, a więc przestał być klientem stałym związanym tylko z jednym bankiem. Oznacza to dostosowanie się banków do rosnących wymagań klientów przez zwiększanie satysfakcji klientów. Szczegółową uwagę zwrócono na metody pomiaru i badań satysfakcji klienta.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 151, s. 578-593
Keywords: satysfakcja klienta; badania satysfakcji klienta; usługi bankowe