Społeczna odpowiedzialność małego przedsiębiorstwa – w kierunku uczciwego traktowania klienta - Sokołowska, Agnieszka (Social responsibility of small-sized enterprise – in the direction of fair client’s treatment, 2011)
Artykuł zasadniczo koncentruje się na przedstawieniu klienta jako podmiotu społecznej odpowiedzialności małego przedsiębiorstwa w odniesieniu do realizacji teorii interesariuszy oraz specyfiki funkcjonowania małego przedsiębiorstwa. Autorka prezentuje w nim zarys rozważań nad odpowiedzialnością i uczciwością jako fundamentem koncepcji społecznej odpowiedzialność oraz możliwe cele, oczekiwania oraz generatory wartości istotne dla klientów, a także działania społecznie odpowiedzialne małego przedsiębiorstwa, których podstawą jest uczciwe traktowanie klienta. Rozważania mają charakter teoretyczno-empiryczny.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 151, s. 563-577
Keywords: społeczna odpowiedzialność; małe przedsiębiorstwo; klient; teoria interesariuszy