Próba zidentyfikowania profilu potencjalnego nabywcy mięsa w obliczu informacji o zagrożeniu - Radzymińska, Monika; Jakubowska, Dominika (The attempt to identificate the profile of potential meat consumer in the face of risk information, 2011)
Celem niniejszej pracy było ukazanie wpływu środków masowego przekazu na zachowania konsumentów w momencie pojawienia się informacji o zagrożeniu. Na podstawie przeprowadzonych badań określono determinanty mające istotny wpływ na prawdopodobieństwo zakupu mięsa w momencie informacji o chemicznym skażeniu mięsa.Wykazano m.in., że na prawdopodobieństwo zakupu mięsa w momencie informacji o zagrożeniu istotny wpływ mają czynniki związane z: percepcją zagrożeń chemicznych, postrzeganiem ryzyka związanego z konsekwencjami działania zagrożeń chemicznych oraz cechami deskryptywnymi respondentów. Stwierdzono, iż w momencie informacji o zagrożeniu zdecydowana większość konsumentów (ok. 70%) nie dokona zakupu produktów mięsnych, natomiast 20% nie zmieni swoich decyzji i będzie kontynuować zakup, wybierając sprawdzone wcześniej marki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 151, s. 490-496
Keywords: konsument; mięso i produkty mięsne; decyzje nabywcze; podejmowanie ryzyka