Obsługa klienta jako źródło przewagi konkurencyjnej na przykładzie hotelu. Znaczenie czynnika personalnego - Morawski, Mieczysław (The customer service as the source of the competi-tive edge on the example of th hotel. Meaning of the personal factor, 2011)
W artykule wskazano, że na rynku usług profesjonalnych podstawowym atutem przedsiębiorstwa jest obsługa klienta. O poziomie tej obsługi decyduje personel. Znaczenie profesjonalnie przygotowanego personelu jest szczególnie widoczne w funkcjonowaniu hoteli.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 151, s. 446-456
Keywords: przewaga konkurencyjna; obsługa klienta; personel hotelu