Wpływ wymagań klienta i innych zainteresowanych stron na doskonalenie systemu zarządzania środowiskowego zgodnego z wymaganiami normy ISO 14001 - Matuszak-Flejszman, Alina (Influence of customer requirements and other interested parties at improvement of environmental management system according to ISO 14001, 2011)
W artykule omówiono czynniki z obszaru zainteresowanych stron i wymagań klientów wpływające na doskonalenie systemu zarządzania środowiskowego zgodnego z wymaganiami normy ISO 14001 funkcjonującego w organizacjach działających na terenie Polski. Badania zostały przeprowadzone w okresie od lipca 2007 r. do maja roku 2009 w 1360 organizacjach mających wdrożony i certyfikowany system zarządzania środowiskowego. Miały one na celu identyfikację czynników wpływających na doskonalenie SZŚ. Zidentyfikowano wiele czynników wpływających na doskonalenie systemu zarządzania środowiskowego, spośród których omówiono kilka, takich jak: zaangażowanie i główna rola najwyższego kierownictwa oraz opinie, wnioski, skargi zainteresowanych stron.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 151, s. 431-445
Keywords: doskonalenie systemu zarządzania środowiskowego; ISO 14001; klient; wymagania klienta i zainteresowanych stron