Orientacja na studenta i absolwenta w projektowaniu programów studiów na podstawie efektów uczenia się - Konarzewska-Gubała, Ewa (Orientation in curricula designing based on learning outcomes, 2011)
Jesteśmy uczestnikami i świadkami tworzenia oraz wdrażania Krajowych i Europejskich Ram Kwalifikacji. Wynikają z tego faktu konkretne zadania i wyzwania dla szkolnictwa wyższego, odpowiedzialnego za trzy najwyższe poziomy kwalifikacji. Niewątpliwie celem tych działań jest podnoszenie konkurencyjności gospodarki europejskiej przez doskonalenie jakości kształcenia w uczelniach europejskich. Zdynamizowaniu wprowadzania zmian, elastyczności w uwzględnianiu potrzeb rynku pracy oraz indywidualnych potrzeb i aspiracji uczących się ma służyć koncepcja learning outcomes i związana z nią metodyka budowy programów studiów oraz programów przedmiotów. Celem artykułu jest wyjaśnienie istoty i metodologii tego podejścia oraz próba uzasadnienia w kontekście podstawowej zasady teorii i praktyki zarządzania przez jakość – zasady orientacji na klienta.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 151, s. 370-382
Keywords: learning outcomes; ramy kwalifikacji; orientacja na klienta