O zadowoleniu klientów sektora dóbr szczególnych - Kłos, Zbigniew (About satisfaction of consumers of special goods, 2011)
W artykule rozważane jest zagadnienie zadowolenia klientów sektora dóbr szczególnych. Orientując się na jeden z najważniejszych produktów tego sektora – wino, rozpatrzono bardziej szczegółowo zasadnicze aspekty satysfakcji osiąganej przez klientów. Zaprezentowano także zagadnienia statycznego i dynamicznego podejścia do osiągania satysfakcji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 151, s. 323-333
Keywords: dobra szczególne; satysfakcja konsumencka; konsumpcja wina