Interakcje termicznie modyfikowanego półrafinatu κ-karagenu z białkami - Damski Marek (Semi-rafinated κ-carrageenan and protein interactions, 2023)
Celem badań było rozpoznanie charakteru oddziaływań pomiędzy półrafinatem κ-karagenu (w tym modyfikowanym termicznie) a białkami roślinnymi (sojowym i ziemniaczanym) w tworzeniu żeli kształtujących cechy jakościowe modelowych przetworów mięsnych.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: karagen; białko; interakcje; ziemniak; soja