Jakość usług wodno-kanalizacyjnych - Graczyk, Magdalena; Witkowski, Krzysztof (The quality of water and sanitation services, 2011)
W artykule przedstawiono ogólną metodologię zarządzania usługami komunalnymi ze szczególnym uwzględnieniem usług wodno-kanalizacyjnych, których realizacja odbywa się w warunkach monopolu naturalnego. Omówiono regulacje prawne przyczyniające się do „równoważenia” interesów operatorów tych usług i ich odbiorców (klientów). Przedstawiono koncepcję audytowania systemów wodno-kanalizacyjnych i zdefiniowano wskaźniki jakości usług tego sektora w kontekście tworzenia bazy benchmarkingowej zorientowanej na ustawiczne doskonalenie standardów świadczenia usług publicznych. Słowa kluczowe: jakość usług, usługi publiczne, usługi wodno-kanalizacyjne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 151, s. 222-239
Keywords: jakość usług; usługi publiczne; usługi wodno-kanalizacyjne