Wpływ systemu zarządzania środowiskowego ISO 14001 na zadowolenie klientów na przykładzie organizacji z branży elektroenergetycznej - Fortuński, Bartosz (Impact of environmental management system ISO 14001 on satisfaction of the client based on one organization related to power industry, 2011)
W niniejszym opracowaniu autor starał się ukazać czynniki, które w jego ocenie są istotne dla klientów organizacji posiadającej SZŚ. Autor przedstawił różnego rodzaju klientów organizacji i ich powiązania z SZŚ. Klienci ci zostali uporządkowani względem poszczególnych stadiów wdrażania i funkcjonowania SZŚ według normy ISO 14001, jak również wytycznych, zaleceń oraz wymagań zawartych w normie względem organizacji. Rozważania na temat zadowolenia klientów zostały ukazane na przykładzie jednej z organizacji branży elektroenergetycznej. W odniesieniu do badanej organizacji została przeprowadzona analiza czynników wpływających na zadowolenie poszczególnych nabywców, jak również próbowano odpowiedzieć, czy SZŚ oddziałuje na zadowolenie klientów danej organizacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 151, s. 176-193
Keywords: SZŚ; ISO 14001; klient; zadowolenie