Benchmarking personalny narzędziem doskonalenia się nauczyciela akademickiego - Ejdys, Joanna (Personal benchmarking as a tool of continual improvementof university teacher", 2011)
W artykule przedsatawiono propozycję zbioru cech doskonałego nauczyciela akademickiego realizującego proces dydaktyczny. Źródło informacji stanowiły badania włas-ne przeprowadzone wśród studentów Politechniki Białostockiej, których poproszono o wskazanie pożądanych cech nauczyciela akademickiego, oraz przegląd kwestionariuszy wykorzystywany na potrzeby ankietyzacji nauczycieli przez studentów. Przeprowadzone badania pozwoliły na wskazanie ośmiu grup cech doskonałego nauczyciela, stanowiących podstawę procesu benchmarkingu. W artykule omówiono cztery etapy procesu benchmarkingu personalnego ze szczególnym uwzględnieniem etapu analizy danych. Wskazano przykładową listę pytań kontrolnych, która może być wykorzystywana na potrzeby samooceny.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 151, s. 152-164
Keywords: jakość kształcenia; doskonalenie kształcenia; benchmarking personalny