The Changes of Money Multiplier in Poland 1998-2009 - Więznowski, Artur (Zmiany mnożnika kreacji pieniądza w Polsce w latach 1998-2009, 2009)
W artykule poddano analizie i oceniono zmiany mnożnika kreacji pieniądza w Polsce. Wpierw przedstawiono zagadnienia teoretyczne związane z tą kategorią ekonomiczną. Następnie porównano bieżące zachowanie badanej zmiennej z danymi historycznymi w poszukiwaniu zakłóceń, które mogłyby świadczyć o nadchodzącym kryzysie. Na podstawie przedstawionych danych stwierdzono, że obserwowana zmienność nie pozwala zidentyfikować zjawisk towarzyszących zwykle recesji, co wskazuje, iż sytuacja polskiej gospodarki w końcu lutego 2009 była znacznie lepsza niż w czasie poprzedniej stagnacji z lat 2000-2002. Tym razem NBP podjął działania dla zapewnienia gospodarce płynnych środków, a podmioty gospodarcze są wciąż w stanie skutecznie absorbować te dodatkowe fundusze. (oryginalne streszczenie)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 39, T. 1, s. 453-460