Parametry jakości głosu a budowa i skład ciała mężczyzn i kobiet - Pawelec Łukasz (Voice quality parameters and body build and composition of men and women, 2023)
W pracy podjęto próbę określenia istotności, siły i kierunku obserwowanych związków. Dodatkowo, postawiono pytanie, który materiał głosowy (nagrania izolowanych samogłosek, czy krótkiego zdania wypowiadanego na głos) jest lepszym wyznacznikiem budowy/składu ciała u ludzi.
Keywords: barwa głosu; biometria; beztłuszczowa masa ciała; człowiek; identyfikacja osobnicza; proporcje ciała; tłuszczowa masa ciała; ton głosu