Rola mieszkańców w budowie produktu obszaru recepcji turystycznej – przyczynek do dyskusji - Żemła, Michał (The inhabintats’ role in tourism destination product creation – points to discussion, 2011)
W artykule podjęto próbę poszerzonego opisu udziału mieszkańców w budowie produktu obszaru recepcji turystycznej. Wskazano na istotne sformułowania prezentowane w literaturze przedmiotu, jak i na istniejące w niej wciąż braki, co powinno skłaniać do dalszych badań w analizowanym zakresie. W artykule zaprezentowano też analizę przykładu pokazującego znaczenie pozytywnego nastawienia i udziału entuzjastycznie nastawionych mieszkańców w budowie konkurencyjnego produktu turystycznego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 1072-1081
Keywords: produkt obszaru recepcji turystycznej; mieszkańcy obszaru recepcji turystycznej; partycypacja mieszkańców; Evoramonte