Planowanie strategiczne rozwoju funkcji turystycznej na obszarach metropolitalnych − przykład Poznania - Zmyślony, Piotr (Strategic tourism planning in metropolitan areas – example of Poznań, 2011)
W artykule zaprezentowano podejście do planowania rozwoju funkcji turystycznej jako jednego z wielu obszarów współpracy metropolitalnej, oparte na koncepcji opracowanej przez J.M. Brysona [2004] i nazywanej cyklem zmiany strategicznej (strategy change cycle). Podejście to jest wykorzystane w ramach tworzenia Metropolii Poznań w latach 2009-2010. Po ogólnych rozważaniach na temat procesu planowania strategicznego funkcji turystycznej oraz przedstawieniu założeń koncepcji zaprezentowano przebieg tego procesu w Poznaniu oraz szczegóły programu odnoszącego się do gospodarki turystycznej. Artykuł powstał na bazie doświadczeń autora zdobytych podczas prac nad strategią rozwoju aglomeracji poznańskiej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 1062-1071
Keywords: planowanie strategiczne; funkcja turystyczna; turystyka miejska; strategia rozwoju turystyki