Turystyka kulturowa jako element strategii rozwoju na przykładzie wybranych gmin województwa pomorskiego - Ziółkowska, Julia (Culture tourism as an element of development strategy on the example of chosen communes in Pomeranian Voivodeship, 2011)
Znaczenie turystyki kulturowej dla rozwoju mniejszych i większych obszarów terytorialnych znajduje swoje odzwierciedlenie w literaturze – przemawia za tym nie tylko liczba publikacji, ale rónież ich szeroki zakres merytoryczny. Celem artykułu jest analiza strategii trzech wybranych gmin województwa pomorskiego i próba określenia podstaw do wykorzystania turystyki kulturowej w rozwoju tych obszarów. Zastosowane w pracy metody to analiza literatury oraz dokumentów źródłowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 1053-1061
Keywords: turystyka kulturowa; strategie rozwoju gmin; potencjał turystyczny