Cykl życia obszaru turystycznego – studium przypadku regionu leszczyńskiego - Zajadacz, Alina; Śniadek, Joanna (The tourism area life cycle – a case study of Leszno region, 2011)
Artykuł prezentuje teorię cyklu życia obszaru turystycznego (TALC), przykłady jej aplikacji i modyfikacji oraz indykatory poszczególnych faz (w tym zwłaszcza fazy stagnacji). Część empiryczna oparta jest na wynikach badań autorek, prowadzonych w okresie 2006-2010, nad uwarunkowaniami i kierunkami rozwoju turystyki w regionie leszczyńskim. Przedstawiono próbę ustalenia etapu rozwoju regionu jako obszaru turystycznego, jak również prognozowania zmian funkcji turystycznej na podstawie teorii TALC.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 1029-1041
Keywords: cykl życia obszaru turystycznego; TALC; region leszczyński