Wyzwania zrównoważonego rozwoju turystyki w parku krajobrazowym „Dolina Baryczy” - Warczewska, Beata; Mastalska-Cetera, Barbara (Challenges for the sustainable development of tourism in “Barycz Valley” Landscape Park, 2011)
Park Krajobrazowy „Dolina Baryczy” został utworzony w 1996 r. dla ochrony wyjątkowych walorów przyrodniczo-krajobrazowych. Rozwijały się one przy jednoczesnym zagospodarowywaniu obszaru w wyniku prowadzenia gospodarki rolnej, pasterskiej oraz hodowli ryb. Wiele z nich wykształciło się na siedliskach tworzonych w wyniku działalności człowieka. Różnorodność przyrodnicza oraz bliskość dużych aglomeracji sprzyja rozwojowi społeczno-gospodarczemu regionu. W zasięgu Parku znajduje się 7 gmin województwa dolnośląskiego, które są zróżnicowane pod względem oferty turystycznej. Postępujący rozwój usług turystycznych może wpłynąć negatywnie na posiadane zasoby przyrodnicze Parku. W pracy przedstawiono podstawowe dane dotyczące zagospodarowania turystycznego regionu oraz określono wyzwania na rzecz zrównoważonego rozwoju turystyki na tym terenie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 1019-1028
Keywords: turystyka; turystyka zrównoważona; park krajobrazowy