Intensywność ruchu turystycznego w krajach Unii Europejskiej – analiza porównawcza - Uglis, Jarosław (Tourist traffic intensity in European Union member states – comparative analysis, 2011)
Turystyka obejmuje różnorodne rodzaje działalności gospodarczej i jest przedmiotem badań w wielu dziedzinach wiedzy. Przyczynia się m.in. do dywersyfikacji gospodarki lokalnej, a ruch turystyczny pobudza rozwój infrastruktury turystycznej, podnosi poziom i zakres świadczonych usług. Według szacunków Światowej Organizacji Turystyki (UNWTO) Europejczycy są jedną z najliczniejszych grup podróżujących do krajów trzecich, stając się ważnym źródłem dochodów w wielu krajach. Celem niniejszego artykułu jest analiza intensywności ruchu turystycznego w krajach Unii Europejskiej oraz identyfikacja miejsca Polski na europejskim rynku turystycznym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 1008-1018
Keywords: intensywość ruchu turystycznego; turystyka międzynarodowa; wpływy z turystyki międzynarodowej; baza noclegowa w UE; analiza statystyczna