Miejsce agroturystyki w przemianach Społeczno-ekonomicznych wsi W świetle badań empirycznych. Zróżnicowanie regionalne - Sikora, Jan; Wartecka-Ważyńska, Agnieszka (Place of agritourism in social and economic transitions in rural areas in the light of empirical research. Regional differentiation, 2011)
W artykule zostały przedstawione niektóre przykłady przemian społeczno-ekonomicznych zachodzących na wsi po akcesji Polski do Unii Europejskiej. Zwrócono uwagę na zróżnicowanie gospodarcze obszarów wiejskich, funkcjonowanie gospodarstwa rolnego z uwzględnieniem aspektów ekologicznych, zadowolenie mieszkańców z życia na wsi, korzyści płynące z Wspólnej Polityki Rolnej, szczególnie z dopłat bezpośrednich. W świetle tych procesów zwrócono uwagę na znaczenie agroturystyki jako dodatkowej działalności pozarolniczej wsi. W artykule wykorzystano wyniki ogólnopolskich badań ankietowych przedstawionych w raporcie pt.: „Polska wieś i rolnictwo 2009”, zleconych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s.949-966
Keywords: agroturystyka; wieś; przemiany społeczno-ekonomiczne