Goldenrods invasion in Central Europe - drivers of invasion and environmental effect - Peliyagodage Chathura Dineth Perera (Inwazja nawłoci w Europie Środkowej – czynniki inwazji i wpływ na środowisko, 2023)
Rozprawa doktorska odpowiada na postawione hipotezy i pytania, szczególniepokazując możliwość zastosowania koncepcji czynników PAB w wyjaśnieniu wzorcawystępowania inwazyjnych gatunków z rodzaju Solidago; podkreślając role oporuśrodowiska w kontroli rozprzestrzeniania się nawłoci; określając metody użytkowaniaprzyjazne dla bezkręgowców glebowych w procesie odtwarzania siedlisk.
Keywords: invasive plants; Solidago; habitat resistance; process of invasion; soil invertebrates