Oddziaływanie jednostek samorządu lokalnego na rozwój turystyki w powiecie jeleniogórskim - Rapacz, Andrzej (The influence of local authority units on tourism development in Jeleniogórski district, 2011)
Pobudzanie rozwoju sektora turystycznego na poziomie lokalnym jest zadaniem złożonym. Polega na oddziaływaniu na rynek turystyczny, jego sferę popytu i podaży. W tym celu wykorzystywane są narzędzia zarządzania, które obejmują instrumenty planistyczne, organizacyjno-instytucjonalne, ekonomiczno-finansowe oraz pobudzania rozwoju infrastruktury. W opracowaniu podjęto próbę przedstawienia najważniejszych narzędzi zarządzania, a następnie oceny ich wykorzystania do oddziaływania przez władze samorządowe na kształtowanie podaży i popytu turystycznego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 915-924
Keywords: turystyka; samorząd lokalny; narzędzia zarządzania