Analiza podobieństw gmin turystycznych południowej części woj. śląskiego - Pytel, Sławomir; Sitek, Sławomir (Similarities analysis of the tourist districts in the southern part of Silesian Voivodeship, 2011)
Województwo śląskie, które do niedawna utożsamiane było wyłącznie z funkcją przemysłową, obecnie ze względu na bardzo wysoką różnorodność środowiska naturalnego oraz bogactwo kulturowe, coraz częściej wymieniane jest wśród regionów o znaczeniu turystycznym. W tym celu wskazano gminy o największych wartościach wskaźników turystycznych. Wiadomo, że liczba osób przemieszczających się na daną odległość jest wprost proporcjonalna do liczby sposobności oferowanych w tej odległości, więc w celu oceny zróżnicowania zjawiska ruchu turystycznego na badanym obszarze przeprowadzono analizę podobieństw obiektów w ujęciu dynamicznym według E. Nowaka [1990].
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 903-914
Keywords: wskaźniki turystyczne; atrakcje turystyczne; woj. śląskie