Prośrodowiskowe narzędzia marketingowe stosowane w turystyce – rozważania teoretyczne i praktyczne - Nitkiewicz-Jankowska, Anna; Jankowski, Grzegorz (Pro-environmental marketing tools used in tourism – theoretical and practical considerations, 2011)
Zrównoważony rozwój, systemy zarządzania środowiskowego, ISO 14001 i wszelkie inne działania proekologiczne stały się w gospodarce XXI wieku bardzo istotnym elementem. Istotność ta, z jednej strony, polega na możliwościach gospodarowania we współczesnym świecie w sposób prośrodowiskowy, a z drugiej strony, pozwala na traktowanie tych działań jako narzędzi marketingowych. Celem artykułu jest przedstawienie wybranych działań proekologicznych, które mają zastosowanie praktyczne w działalności turystycznej, a które mogą być i są wykorzystywane jako narzędzia marketingowe. W związku z postawionym celem głównym omówione zostaną determinanty oraz narzędzia pozwalające założenia te wdrażać w prowadzonej działalności gospodarczej człowieka w zakresie gospodarki turystycznej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 857-868
Keywords: zrównoważony rozwój; działania proekologiczne; działalność turystyczna; narzędzia marketingowe