Devizové intervence České národní banky a jejich potenciální souvislost s českým exportem zboží a služeb mezi ČR, eurozónou a Polskem - Tomášková, Andrea (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
V období 7.11.2013-6.4.2017 Česká národní banka prováděla měnové intervence, kdy udržovala kurz české měny na apreciační hranici 27 korun za euro. Cílem příspěvku je hledání souvislostí mezi devizovými intervencemi a českým exportem zboží a služeb mezi ČR, eurozónou a Polskem za období 2010-2022. Komparace časových řad měnového kurzu a exportu neindikovala souvislost mezi devizovými intervencemi a exportem zboží a služeb mezi ČR, eurozónou a Polskem. Co se týče exportních destinací českých firem, převažují země EU, zejména Německo, Slovensko a Polsko.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 271-287
Keywords: Česká národní banka; devizové intervence; export; eurozóna; Polsko; Czech National Bank; foreign exchange intervention; eurozone; Poland