Fiskální aspekty determinující vztahy mezi ekonomickými subjekty v České republice a Polsku - Farkačová, Lenka (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Cílem článku je vymezit dopady fiskálních aspektů, které determinují chování ekonomických subjektů (obzvláště firem a domácností) v České republice a v Polsku a dále vymezit vedlejší efekty, ke kterým v důsledku těchto fiskálních aspektů dochází. V globálním porovnání obě analyzované země vykazují podobnost v oblasti nákladů práce i DPH. Tedy aspektů, které primárně ovlivňují motivaci podniků k pokračování podnikatelské činnosti v dané zemi. Obě analyzované země jsou exportně orientované a jejich fiskální politiky vykazují obdobné rysy, které nezpůsobují zásadní vedlejší efekty. Krátkodobě ovšem dochází k situacím, kdy dočasné změny fiskální politiky jedné nebo druhé země vedou k vedlejším efektům v podobě změny chování ekonomických subjektů, obzvláště domácnosti v rámci jejich nákupního chování.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 262-270
Keywords: daně; fiskální politika; DPH; taxes; fiscal policy; business; VAT