Role projektů přeshraniční spolupráce při podpoře rozvoje území na polsko-českém pomezí - Khendriche Trhlínová, Zuzana (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Článek představuje základní charakteristiku společných česko-polských projektů, které jsou realizovány v příhraničních oblastech česko-polské hranice. Ukazuje na vybrané dopady společných přeshraničních projektů z hlediska podpory místního a regionálního rozvoje. Článek reprezentuje hlavní oblasti společných projektů a hodnocení dopadů těchto pohledů z pohledu místních zastupitelů. Dílčí pozornost je věnována roli evropské regionální politiky na rozvoj periferních příhraničních oblastí i významu euroregionů jakožto nositelů projektů přeshraniční spolupráce. Závěry představené v textu vychází jednak z literární rešerše a statistických dat, stejně tak jako z výstupů z rozhovorů s vybranými starosty českých obcí. Hlavním cílem příspěvku je ukázat roli přeshraniční spolupráce v řešení specifických problémů příhraničních, často periferních, regionů.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 215-224
Keywords: euroregion; přeshraniční spolupráce; projekt; veřejná správa; občanská společnost; cross-border cooperation; project; public administration; civil society