Model budowania współpracy transgranicznej na przykładzie klastra zrównoważonego rozwoju i turystyki prozdrowotnej w regionie polsko-czeskim - Karaś, Elżbieta; Łukaniszyn-Domaszewska, Katarzyna; Mazur-Włodarczyk, Katarzyna; Śmietański, Roman (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Zrównoważony rozwój na granicy powinien uwzględniać zarówno społeczne, jak i ekonomiczne aspekty. Ważnym problemem staje się zatem określenie możliwości pobudzania rozwoju przedsiębiorczości transgranicznej w oparciu o istniejące formy współpracy różnych podmiotów występujących w obszarze przygranicznym. W regionie polsko-czeskim wiele inicjatyw ma zachęcić do zwiększenia współpracy i aktywizacji partnerów biznesowych polskich i czeskich. Takim przykładem jest utworzenie klastra zrównoważonego rozwoju i turystyki prozdrowotnej, który ma zaspokajać potrzeby zarówno społeczne, jak i ekonomiczne w badanym regionie. Proces rozwoju klastra w strefie przygranicznej można uznać za jedno z nowych wyzwań współpracy transgranicznej, która obecnie ewoluuje z partnerstwa dwustronnego w kierunku modelu sieciowego. Klastry służą współpracy podmiotów w ramach określonej przestrzeni geograficznej obszaru, który daje możliwość inicjowania i rozwijania bezpośredniego kontaktu pomiędzy uczestnikami sieci. Celem opracowania jest zaprezentowanie idei inicjatywy klastrowej jako formy wzrostu różnych podmiotów działających w środowisku biznesowym oraz budowania relacji sieciowych pomiędzy nimi w kontekście potrzeb zrównoważonego rozwoju.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 203-214
Keywords: zrównoważony rozwój regionu przygranicznego; współpraca transgraniczna; klaster; współpraca polsko-czeska; pogranicze polsko-czeskie; sustainability development of the border region; cross-border cooperation; cluster; Polish-Czech cooperation; Polish-Czech borderland