Efektywność zachowań organizacyjnych w świetle badań osobowości (członków organizacji turystycznych) - Mrozowicz, Kazimierz (Effectiveness of organizational behaviour in the light of personality test (members of tourist organizations), 2011)
Artykuł poświęcono problematyce efektywności zachowań, których przedmiotem są usługi z zakresu organizacji imprez turystycznych i rekreacyjnych. Osobowość jako system regulacji i integracji czynności jednostki jest kluczowym czynnikiem efektywnych zachowań organizacyjnych w odgrywanych rolach społeczno-zawodowych. W użytej konwencji empirycznej zastosowano standaryzowane narzędzia badawcze, których użyto do badań osobowości członków organizacji turystycznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 826-834
Keywords: osobowość; profil sylwetki zawodowej; zachowania organizacyjne