Novel Carrot Snacks with Desired Health Benefits - Yusuf Emel Hasan (Nowe przekąski marchewkowe o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych, 2023)
Celem pracy doktorskiej była ocena 12 odmian marchwi o różnych rozmiarach i barwie, jako atrakcyjnych surowców do opracowania innowacyjnych przekąsek o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych i sensorycznych.
Keywords: colorful carrot varieties; carrot juices; dried carrot snacks; carrot-blended smoothies; polyphenolic compounds; carotenoids; anti-aging; anti-obesity; anti-diabetes