Współpraca transgraniczna jako czynnik determinujący zrównoważony rozwój regionu przygranicznego na przykładzie pogranicza polsko-czesko-słowackiego - Łukaniszyn-Domaszewska, Katarzyna; Karaś, Elżbieta; Mazur-Włodarczyk, Katarzyna; Śmietański, Roman (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Różnice w dobrobycie między krajami europejskimi są szczególnie widoczne w regionach przygranicznych, a to wpływa na współpracę i stosunki transgraniczne. Zrównoważony rozwój granicy powinien uwzględniać zarówno społeczne, jak i ekonomiczne aspekty. Ważnym problemem badawczym staje się zatem określenie możliwości pobudzania rozwoju przedsiębiorczości transgranicznej w oparciu o istniejące formy współpracy transgranicznej, w tym współpracy w sferze społecznej. Istotną barierą rozwojową współpracy transgranicznej była pandemia COVID-19, prowadząca do systematycznego zamykania granic państwowych na całym świecie, co miało znaczący wpływ na sposób funkcjonowania współpracy transgranicznej w Europie, w tym na pograniczu polsko-czesko-słowackim. Celem opracowania jest analiza współpracy transgranicznej na przykładzie polsko-czesko-słowackiej współpracy transgranicznej między województwami opolskim i śląskim (Polska) a Krajem Morawsko-Śląskim (Czechy) oraz Samorządowym Krajem Żylińskim (Słowacja). W rozdziale podjęto próbę ustalenia, czy intensywność współpracy transgranicznej może być czynnikiem mobilizującym przedsiębiorstwa do transgranicznego rozwoju przedsiębiorczości.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 191-202
Keywords: zrównoważony rozwój regionu przygranicznego; współpraca transgraniczna; współpraca polsko-czesko-słowacka; pogranicze polsko-czesko-słowackie; sustainable development of the border region; cross-border cooperation; Polish-Czech-Slovak cooperation; Polish-Czech-Slovak borderland