Wpływ polskiego i czeskiego handlu zagranicznego na rzeczywistą otwartą emisję CO₂ w latach 2000-2020 w kontekście polityki energetycznej UE - Fortuński, Bartosz (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Polityka energetyczna UE koncentruje się na trzech głównych celach. Jednym z nich było ograniczenie emisji gazów cieplarnianych (GHG) do roku 2020 o co najmniej 20% w stosunku do poziomu z 1990 roku. Wiodącym gazem cieplarnianym emitowanym do atmosfery jest CO₂. Emisje CO₂ są uważane za problem globalny. Opracowanie ma na celu analizę wpływu wymiany handlowej Polski i Czech z 78 partnerami handlowymi na rzeczywistą emisję CO₂ w latach 2000-2020 w odniesieniu do wymogu UE dotyczącego redukcji emisji CO₂ o 20%. Na podstawie modelu aktualnej otwartej emisji CO₂ wskazano, że w latach 2000-2020 handel zagraniczny zarówno Polski, jak i Czech istotnie wpłynął na tę emisję. Badania przeprowadzone w rozdziale opierają się na zasadzie modelu przepływu okrężnego. Wpływ handlu zagranicznego Polski i Czech był niemal we wszystkich latach badania ujemny. Wpływ handlu na emisję CO₂ był dość znaczny w obu przypadkach, ponieważ Polska i Czechy są dużymi emitentami CO₂ i eksportują znaczną część swojego PKB. Sytuację tę spowodowały cztery wskaźniki: PKB danego kraju, odsetek eksportowanego PKB i odsetek importowanego PKB oraz oficjalna emisja CO₂. Spowodowały one znaczną różnicę między oficjalną a rzeczywistą emisją CO₂ w Polsce i Czechach.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 174-188
Keywords: emisja CO₂; polityka energetyczna UE; Polska; Czechy; CO2 emission; EU energy policy; Poland; Czech Republic