Efektywność szkolnictwa wyższego w Polsce i w Czechach – analiza porównawcza na tle krajów Europy Środkowo-Wschodniej - Bem, Agnieszka; Prędkiewicz, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
W rozdziale przedstawiono analizę porównawczą systemów szkolnictwa wyższego w Polsce i w Czechach. Dla szerszego kontekstu autorzy przedstawiają dane opisujące systemy szkolnictwa wyższego w krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Z analizy Data Envelopment Analysis wynika, że zarówno Polska, jak i Czechy są najbardziej efektywne w grupie krajów Europy Środkowo-Wschodniej. Oznacza to również, że lepszych wyników nie da się osiągnąć bez dodatkowych zasobów (finansowych i ludzkich).
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 47-62
Keywords: szkolnictwo wyższe; finansowanie; efektywność; DEA; higher education; financing; efficiency