Uwarunkowania i formy dyplomacji kulturalnej Polski i Czech w kontekście przechodzenia od dyplomacji tradycyjnej do dyplomacji publicznej - Drelich-Skulska, Bogusława; Sobocińska, Magdalena (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Celem rozdziału jest przedstawienie uwarunkowań i form dyplomacji kulturalnej Polski i Czech w kontekście przechodzenia od dyplomacji tradycyjnej do dyplomacji publicznej. Opracowanie zostało oparte na pogłębionych studiach literatury i przykładów dotyczących funkcjonowania wybranych projektów kulturalnych służących budowaniu dialogu między Polską i Czechami. Dokonując porównania między podejściem do kultury i jej roli w polityce zagranicznej Polski i Czech, należy zauważyć, że dla obu krajów znamienne było w pierwszym okresie po przełomie w 1989 roku nadawanie prymatu kwestiom ekonomicznym, a nie kulturowym. Zwiększenie znaczenia kultury w polityce zagranicznej następowało w obu krajach od okresu przedakcesyjnego, w którym traktowano kulturę w kontekście możliwości ukazywania własnego dorobku za granicą. Mając na uwadze duży potencjał sfery kultury i dyplomacji kulturalnej w budowaniu dialogu między społeczeństwami, należy podkreślić, że istnieje potrzeba kontynuacji dotychczas wypracowanych rozwiązań w tym zakresie, a także poszukiwania nowych, które pozwoliłyby na lepsze poznanie kultury polskiej w Czechach oraz czeskiej w Polsce.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 29-46
Keywords: dyplomacja publiczna; dyplomacja kulturalna; kulturalna polityka zagraniczna; Polska; Czechy; public diplomacy; cultural diplomacy; foreign cultural policy; Poland; Czech Republic