Otrzymywanie skrobi opornej poprzez prażenie skrobi ziemniaczanej z produktami jej hydrolizy - Meisel Marta (Preparation of resistant starch by roasting potato starch with its hydrolysis products, 2023)
Celem pracy było określenie wpływu prażenia skrobi ziemniaczanej (naturalnej lub retrogradowanej) z dodatkiem hydrolizatu skrobiowego (nisko, średnio, wysokoscukrzonej maltodektryny lub glukozy) w różnym czasie (3, 5, 10, 16, 24 lub 48 godzin) oraz prażenia skrobi (naturalnej lub retrogradowanej) z glukozą w różnych temperaturach (110, 120 lub 130 ˚C) i różnym czasie (5 lub 24 godziny) na właściwości otrzymanej skrobi opornej.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: skrobia ziemniaczana; retrogradacja; prażenie; maltodekstryna; glukoza; skrobia oporna