Migracje z miast na wieś. Determinanty oraz wybrane konsekwencje w wymiarze ekonomicznym i przestrzenno-środowiskowym (na przykładzie strefy podmiejskiej Wrocławia) - Dolińska, Alicja; Jończy, Romuald; Śleszyński, Przemysław; Rokitowska-Malcher, Justyna; Rokita-Poskart, Diana; Ptak, Michał (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
[Celem niniejszego opracowania jest prezentacja wstępnej wiedzy o warunkach i przyczynach współczesnych migracji z miasta na wieś, w tym ustalenie roli czynników środowiskowych i ekonomicznych w decyzjach migracyjnych. W publikacji dokonano rozróżnienia na czynniki decydujące o przeprowadzce na wieś oraz implikujące decyzję o wyborze konkretnej lokalizacji. Za cel opracowania przyjęto również dokonanie wstępnych ustaleń dotyczących rozdziału sfer aktywności ekonomiczno-społecznej migrantów na nowe i poprzednie miejsce pobytu. Uzyskano także opinie badanych na temat oceny dokonanej migracji w zakresie różnych warunków i elementów życia. Przeprowadzone badanie ma w przyszłości stanowić punkt wyjścia do zaprojektowania bardziej złożonych i szczegółowych analiz. Na teren badań wybrano strefę podmiejską Wrocławskiego Obszaru Metropolitalnego – jednego z pięciu najdynamiczniej rozwijających się obszarów metropolitalnych w Polsce. W monografii omówiono m.in. następujące zagadnienia: migracje z miasta na wieś jako jedna z kategorii migracji, migracje do strefy podmiejskiej Wrocławia na tle innych migracji wewnętrznych w Polsce, migracje z miasta na wieś w ujęciu teorii ekonomicznych, determinanty migracji w świetle wyników badań, determinanty migracji w świetle wyników badań.] nota z zapowiedzi
s. 110
Keywords: migracje; migranci; urbanizacja; suburbanizacja; strefa podmiejska; Wrocław; Wrocławski Obszar Metropolitalny; aktywność ekonomiczno-społeczna