Design, synthesis, and biological investigation of new peptides and peptidomimetics of cosmeceutical interest - Ledwoń, Patrycja (Projektowanie, synteza i właściwości biologiczne nowych peptydów i peptydomimetyków do zastosowań w kosmeceutyce, 2023)
Omówione zostały dwa enzymy przyczyniające się do pojawienia się oznak starzenia skóry - elastaza i tyrozynaza. Przestawione zostały projektowanie, synteza i badania ich inhibitorów peptydowych.
Keywords: cosmeceuticals; peptides; peptidomimetics; tyrosinase; human neutrophil elastase; tyrozynaza; elastaza; inhibitory; peptydy; peptydomimetyki; kosmeceutyki; kolagen