Praktyczne aspekty analizy kosztów projektu metodą wartości uzyskanej - Wieczorek, Dariusz (Practical Aspects of Earned Value Method in the Project's Costs Analysis, 2008)
Podano definicję projektu oraz omówiono założenia metody wartości uzyskanej (earned value). Scharakteryzowano analizę wskaźnikową w metodzie earned value, która może pomóc w określeniu prognozy kosztów projektu. Dodatkowo autor przedstawił przykładową analizę fragmentu projektu, która dotyczy analizy kosztów metodą wartości dodanej. Autor zauważa, że metoda earned value "nie gwarantuje powodzenia wszystkich projektów, ale stwarza warunki do zwiększenia skuteczności zarządzania projektami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 9, s. 272-279