Struktura własnościowa a rozwój przedsiębiorstw - Sobolewski, Henryk (Ownership Structure and the Development of the Companies, 2008)
Przedstawiono wpływ przemian gospodarczych, głównie procesu prywatyzacji, na rozwój dużych przedsiębiorstw. Oceniono stan i rozwój czołówki polskich przedsiębiorstw, zgodnie z rankingiem "Rzeczpospolitej". Zbadano jakie formy i rodzaje własności występują i dominują w gospodarce Polski w okresie przemian ustrojowych po 1990 r. oraz które z nich miały największy udział w kształtowaniu się zjawisk społeczno-gospodarczych. Okresem badawczym były lata 1998-2006.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 9, s. 254-262