Analiza wskaźnikowa jako podstawowa metoda oceny efektywności przedsiębiorstwa - Polaczek, Robert (Ratio Analysis as a Basic Method to Measure a Company's Efficiency, 2008)
Przedstawiono pojęcie efektywności oraz wyjaśniono istotę analizy wskaźnikowej. Scharakteryzowano wskaźniki pomiaru efektywności przedsiębiorstwa oraz procedury doboru wskaźników. Autor zauważa, że "w analizie wskaźnikowej najistotniejsze są: kryterium oceny kształtowania poziomu wskaźnika; tendencje zmian w czasie oraz interpretacja wskaźnika".
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 9, s. 188-195